Skip to main content

Symboliek

Symboliek

Glossaries

Term Definition
Lam

Het offerdier in de godsdiensten van het oude Nabije Oosten en door de vroege christenen overgenomen als het symbool van de zich opofferende Christus.

Lauwerkrans

Een lauwerkrans van laurierbladeren is door de groene bladeren een symbool van eeuwig leven, eeuwige vriendschap, overwinning, roem en eerbetoon. De oudste betekenis van laurier is die van reinheid (Apollo). Een schedel met een lauwerkrans symboliseert de heerschappij van de dood over de levenden (zie ook eikenblad).

Leeuw

In de middeleeuwen was de leeuw een symbool van de Opstanding, omdat volgens de bestiaria (middeleeuwse beschrijvingen van dieren, gebaseerd op geschriften uit de oudheid) de welpen na hun geboorte drie dagen dood lagen, totdat hun vader hen tot leven bracht door ze in het gezicht te ademen.

Lelie

Symbool van zuiverheid en reinheid. vooral verbonden met Maria en maagdelijke heiligen. De aartsengel Gabriël, die de geboorte van Jezus aankondigde aan Maria, wordt meestal afgebeeld met een lelie. Als funerair symbool treft men de witte lelie aan - soms geknakt - op kindergraven of graven van jonge meisjes. In de volkssymboliek is de lelie ook symbool van de 'bleke' dood. Daarnaast is de lelie ook symbool van christelijke barmhartigheid.

Lelietje van Dalen

Symbool van Christus als brenger van het heil en het evangelie.