Skip to main content

Funerair Depot

22 november 2021

Anno 2021 zijn er verschillende landelijke en regionale initiatieven die grafmonumenten een tweede leven geven. Het gaat dan vooral om grafmonumenten die niet ouder zijn dan 30 jaar. Dergelijke initiatieven passen in het streven naar een meer duurzame samenleving.

Voor complete grafmonumenten streeft stichting Dodenakkers over het algemeen naar behoud, maar door omstandigheden kan het voorkomen dat grafmonumenten geruimd worden, bijvoorbeeld als er sprake is van onherstelbare schade. Het materiaal dat daarbij vrij komt kan nog steeds van grote waarde zijn voor andere grafmonumenten. Met name grafpalen en kettingen zijn gewilde onderdelen voor beheerders van begraafplaatsen, historische verenigingen en particulieren die een historisch graf willen herstellen.

In 2008 nam stichting Dodenakkers.nl met Ada Wille Landschaps en Begraafplaatsarchitectuur het intiatief tot het oprichten van een Virtueel Depot voor Funeraire Cultuur. Voor het Depot heeft de nadruk altijd gelegen op kleiner materiaal, zoals kettingen, palen, hekwerken, banden, kruisen en beeldjes. Onderdelen die over het algemeen kwetsbaar zijn. Bij een restauratie of onderhoud kan de vraag naar voren komen wat te doen met missende elementen. Aanvullen met nieuwe of het onderdeel weglaten. Juist bij een restauratie is het de kers op de taart. In 2023 heeft de Landelijke Organisatie voor begraafplaats (LOB) zich aangesloten bij het initiatief om meer aandacht te vragen voor het hergebruik van oudere grafmonumenten.

De afgelopen jaren heeft de stichting met veel succes materiaal beschikbaar gesteld voor herstel van grafmonumenten in onder meer Roermond, Maastricht, Rockanje en Almelo. Dit betreft verschillend materiaal, van palen tot enkele schakels of zelfs meterslange kettingen waarmee historische grafmonumenten weer in oude luister kunnen worden hersteld.

De stichting hanteert de volgende uitgangspunten:

  • Behoud het liefst ter plekke;
  • Bewaren van onderdelen die van belang zijn bij het behoud van historisch waardevolle grafmonumenten;
  • Aanvullen en complementeren van te restaureren objecten;
  • Stimuleren van goede restauraties met de juiste materialen (en technieken).

De stichting zet zich middels cursussen aan betrokkenen bovendien in voor het bevorderen van de kennis van toegepaste materialen en bewerkingen. Daarnaast wordt een service aangeboden, waarbij voorafgaand aan ruimingen, bijvoorbeeld grafmonumenten en materialen fotografisch worden gedocumenteerd.

Stichting Dodenakkers.nl en LOB doen een oproep aan beheerders, eigenaren, particulieren om zogenaamd restmateriaal beschikbaar te stellen aan het Funerair Depot. Twijfelt u over het materiaal, neem dan gerust contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-40412804. Wij helpen u graag en zoeken een mooie en passende bestemming!

Huidig aanbod

Er is momenteel helaas geen aanbod. Zoekt u iets, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

       
       
       
       
       

Gezocht

HandenHanden       

De werkgroep Het Stenen Archief van De Nieuwe Ooster is op zoek naar een metalen symbool voor op een granieten stèle. Deze is ooit verloren gegaan of gestolen, maar misschien dat er elders nog een rondzwerft…

 
     
       
       
       
Aangepast: 07 maart 2024

Nieuw op de website


Platform Funerair erfgoed 12 februari 2025

10 januari 2025
~Nieuwsberichten

Nistelrode – Oude begraafplaats Parkstraat

15 december 2024
~Noord-Brabant

Andel – Het grafmonument voor Jan Claesen

27 oktober 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Boelenslaan

27 oktober 2024
~Als bloemen bij het graf