De Tweede Wereldoorlog heeft tal van funeraire sporen achtergelaten in Nederland. Tientallen begraafplaatsen bevatten enkel en alleen slachtoffers van de oorlog, zowel gewone burgers, verzetsmensen als soldaten. Maar er zijn er nog veel meer van dergelijke begraafplaatsen geweest. De meeste zijn geruimd en de slachtoffers zijn vervolgens herbegraven op een van de Nederlandse of buitenlandse erevelden. (dan laten we gemakshalve nog even de honderden, zoniet duizenden veldgraven buiten beschouwing). Vaak herinnert er niets meer aan een dergelijke lokatie, soms worden echter onderdelen van de begraafplaats hergebruikt.
Aan de Schouwweg in Wassenaar ontstond in de meidagen van 1940 de oorlogsbegraafplaats 'Het Lange Duin". Hoewel aanvankelijk als tijdelijke begraafplaats bedoeld, bleven de doden hier begraven liggen tot het voorjaar van 1982. De begraafplaats werd in dat jaar geruimd en de doden werden op andere locaties herbegraven.
Bovenstaande prentbriefkaart met als poststempel 1942 laat het toegangshek tot de oorspronkelijke begraafplaats zien. Het hek dient nu als afscheiding van het oorlogsmonument tegenover de voormalige begraafplaats.
Lees ook: Voormalige oorlogsbegraafplaats aan de Schouwweg in Wassenaar.
Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van maart 2008