Pauline Wesselink mag een kenner van Zorgvlied genoemd worden, of beter gezegd van de doden van Zorgvlied. Sinds 1992 is zij woonachtig in de naastgelegen Mirandabuurt. En over die buurt publiceert zij sinds 2006 op het informatieve weblog ‘De Mirandabuurt Amsterdam’. Daar is veel informatie te vinden over de Mirandabuurt, maar ook tal van beschrijvingen van graven en grafmonumenten op Zorgvlied. Soms kort, anderen uitgebreid.
Wesselink is ook één van de initiatiefnemers van het Rozenoord monument voor honderd gefusilleerden die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog hun leven verloren. De fusilladeplaats ligt op een steenworp afstand van Zorgvlied. In 2010 publiceerde zij op Dodenakkers.nl een waardevol artikel hierover: 'Fusilladeplaats Rozenoord in Amsterdam'.
Het boek 'Paradijs Zorgvlied – 77 markante graven' is geen boek over de geschiedenis van Zorgvlied, maar een wandeling langs de verscheidenheid aan grafmonumenten die Zorgvlied biedt. Wesselink koos drie typen: graven van beroemde personen, graven met opvallende monumenten en graven van mensen die iets in haar persoonlijk leven hebben betekend. Dat zorgt er voor dat 'Paradijs Zorgvlied' een verrassend boek is geworden. Enerzijds is het een boek met tal van bekende namen als Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt, waarbij de persoonlijke noot van Wesselink iets extra's biedt. Anderzijds zijn de beschrijvingen daardoor gelukkig geen standaard verhaaltjes waarin kort het leven van de dode wordt beschreven. Het boek is juist door de beschrijvingen van de minder bekende doden zeker geen boek met het zoveelste rijtje levensbeschrijvingen.
Een persoonlijke favoriet is het beschreven graf van de dichteres Vasalis, een artikel dat overigens al eerder op Dodenakkers.nl verscheen. Op haar graf het ontroerende beeld van een klein jongetje met een vogel op zijn arm. Het verbeeldt Dicky, het jong overleden zoontje van de dichteres.
Behalve beschrijvingen van de graven geeft 'Paradijs Zorgvlied' ook een kijkje in de keuken van Zorgvlied, want zo is het beschreven graf van Rudolf Knijff en Bram van Stolk recentelijk geruimd nadat de grafrechten waren verlopen. Ook dat hoort bij een begraafplaats als Zorgvlied. En dus ook in ‘Paradijs Zorgvlied’.
'Paradijs Zorgvlied' is een persoonlijk boek. Wesselink beschrijft niet alleen de graven, maar vertelt ook regelmatig van haar zoektocht naar informatie. Het boek heeft dan ook een uitgebreide literatuurlijst en tal van verwijzingen naar andere bronnen. Overzichtelijk, per onderwerp. Dat is helaas niet altijd het geval bij een dergelijke uitgave.
'Paradijs Zorgvlied' is uitgegeven in eigen beheer, waarbij de vormgeving ook door de auteur is gedaan en zijn de meeste foto's van haar zelf. Het boek heeft dan misschien wel niet de gelikte uitstraling van een boek bij een reguliere uitgever, maar leest uitnodigend door de ruime opmaak.
Het boek bevat overigens niet 77 markante graven, maar 79. De laatste twee toevoegingen in het slotwoord van het boek werden 'ontdekt' in een tweetal 'Huizen van Verzet'. Het zijn daarmee twee waardevolle aanvullingen. Door zijn inhoud zal het boek wellicht het meest Amsterdammers aanspreken, maar is ook een aanrader voor een ieder die graag Zorgvlied bezoekt.
‘Paradijs Zorgvlied’ telt 293 pagina’s (paperback) en kost € 32,50. Het boek is hier verkrijgbaar.