Skip to main content

Recensie 'Een tuin voor iedereen'

16 februari 2014

 

St. Barbara Amsterdam - Een tuin van iedereenRegelmatig wandel ik met mijn vriendin, hond en kleinkind in het Westerpark. Het park laat zien dat met wat lef (en geld) een negentiende-eeuws industrieterrein veranderd kan worden in een natuur- en cultuurpark voor jong en oud. Het Gemeentelijk Energie Bedrijf heeft vanaf 1992 succesvol plaats gemaakt voor creatieve en speelse energie in het park. Waar het overigens ook goed rusten is.

Eeuwige rust is er op begraafplaats Sint Barbara aan de rand van het Westerpark. Eind 19e eeuw breidde de stad zich uit. Zo was ook de "dodenakker de Liefde" aan het lange Bleekerpad, veel te klein geworden. Er werd een boerderij opgekocht aan de rand van de stad. Daar aan de Spaarndammerdijk is met duizenden kubieke meters zand uit de duinen bij Castricum in 1893 begraafplaats Sint Barbara ontstaan. Halverwege de jaren zestig werd de gasproductie van de Westergasfabriek definitief gestaakt maar Sint Barbara is er nog steeds en past uitstekend in dit schoon en spannend stuk groen in Amsterdam West.

Het is een prachtige rustplek in Amsterdam waar we tijdens onze wandeling altijd met goed gevoel maar ook nieuwsgierig en met vragen langs lopen. Ik kan iedereen aanraden te stoppen en het boekje ‘Een tuin voor iedereen. Begraafplaats St. Barbara, Amsterdam’ te kopen.

Je krijgt tijdens het lezen op veel vragen antwoord. Maar je leest ook boeiende herinneringen en verhalen van Johan Degenkamp die prettig zijn opgeschreven door de auteur, Jolanda Keesom.

De familie Degenkamp is al drie generaties lang werkzaam op de begraafplaats. Johan Degenkamp, inmiddels 70 en met pensioen; zijn dochter heeft het overgenomen, vertelt over zijn familie en St.Barbara: “Mijn vader werd in 1936 aangenomen. Dit zou het begin van een tijdperk worden.”

Meer dan vijftig jaar werken op een begraafplaats in Amsterdam vertaalt zich natuurlijk ook in een wandeling langs de geschiedenis. Zo staat er een emotioneel verhaal in over de Tweede Wereldoorlog, komt de negentiende-eeuwse literatuur aan bod met schrijver Alberdingk Thijm en is er een mooie herinnering aan de dichter Simon Vinkenoog. Johan vertelt enthousiast over zijn politieke favoriet, de commentator mr. G.B.J. Hiltermann die ook op deze Amsterdamse dodenakker ligt.

Kortom een mooi en prettig leesbaar boekje met sfeervolle foto’s van Huub Prickaerts. Het zijn 60 pagina’s in klein formaat, gedrukt op mooi papier met vooral detailfoto’s. Voor het voelen en het zien van meer details/overzicht (en kopen van boekje) ‘moet’ je naar Sint Barbara in Amsterdam. Maar zoals de titel al zegt:

Een tuin voor iedereen.

Begraafplaats St. Barbara, Amsterdam (2013)
Tekst: Jolanda Keesom / Foto’s : Huub Prickaerts


Het boekje is verkrijgbaar op kantoor van de begraafplaats, de kosten zijn € 10,00. Het boekje kan ook besteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Aangepast: 16 februari 2014

Nieuw op de website


Andel – Het grafmonument voor Jan Claesen

27 oktober 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Boelenslaan

27 oktober 2024
~Als bloemen bij het graf

Pieneman, Jan Willem

29 september 2024
~Kunst & Cultuur

Als bloemen bij het graf - Garsthuizen

15 september 2024
~Als bloemen bij het graf