Skip to main content

Prakke, Hendericus Johannes

19 juli 2009

 

* Alphen a/d Rijn 26 april 1900 - † Roden 14 december 1992

 

HOMO RES SACRA HOMINI

 

Prakke1Een oude saksische boerderij uit 1699, door toedoen van Prakke gerestaureerd en voorzien van de naam Prakkehof in het Drentse Meppen, middelpunt van Drents cultureel leven toen hij het met zijn vrouw bewoonde, én een toegangsweg naar een nieuwe wijk in Assen met de naam van het oude buurtschap Kloosterveen, die zijn naam draagt: Prof. Prakkeweg. Het zijn een paar van de vele herinneringen aan de man, aan wie Drenthe zeer veel dank verschuldigd is: Hendericus Johannes Prakke.


Schrijven en publiceren hadden zijn hart, al van jongsaf aan. Het zou hem voeren via zijn oom, een boeken- en kunsthandelaar, naar de uitgeverij Wolters in Groningen, waar hij het bracht tot procuratiehouder om in 1925 de directie over te nemen van de uitgeverij Van Gorcum te Assen. Dat weerhield hem niet ook zeer actief te zijn in jeugdwerk, schrijven en dichten.
Daarnaast verzamelde hij een kring om zich heen van schrijvende en beeldende kunstenaars, onder wie: Hendrik de Vries, Johan van der Woude, Hendrik Werkman en vele anderen. Gedurende WOII studeerde Prakke rechten en rondde dat in 1945 af. Maar hij studeerde door en promoveerde op een proefschrift, dat de titel zou dragen: 'Deining in Drenthe, historisch-sociografische speurtocht door de "olde lantschap" (de achtste der zeven provinciën)'.
Voor de Avro-radio besprak in 1955 Dr. P. H. Ritter Jr. dit werk en plaatste het naast Huizinga's 'Herfsttij de Middeleeuwen'. Door Prakke's toedoen werd het Drents Genootschap opgericht, werd de Koppermaandag weer ingevoerd en nam hij het initiatief tot de Duits- Nederlandse Cultuurdagen. Ook was Prakke jarenlang voorzitter van de commissie van bestuur van het Drents Museum.
Op wetenschappelijk terrein volgde een privaat-docentschap (perswetenschap) aan de Universiteit van Groningen en werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Münster. Velen promoveerden onder hem. Een arbeidzaam leven, waarin hij vele hoge onderscheidingen uit binnen- en buitenland mocht ontvangen. Zijn lijfspreuk was: 'Homo res sacra homini' - de mens is de mens een heilige zaak.
Prof. Dr. H. J.Prakke overleed in december 1992 en werd in Assen begraven op de Boskamp. (2002)

 

Literatuur

  • 'Drentse biografieën dl. IV', C. Rodenburg; Boom, Meppel (1989)
  • 'Deining in Drenthe', Prof. Dr. H.J. Prakke; Van Gorcum, Assen (1969)
  • 'Geschiedenis van Assen', Dr. H. Gras e.a.; Van Gorcum, Assen (2000)

 

Aangepast: 10 maart 2024

Nieuw op de website


Andel – Het grafmonument voor Jan Claesen

27 oktober 2024
~Noord-Brabant

Als bloemen bij het graf - Boelenslaan

27 oktober 2024
~Als bloemen bij het graf

Pieneman, Jan Willem

29 september 2024
~Kunst & Cultuur

Als bloemen bij het graf - Garsthuizen

15 september 2024
~Als bloemen bij het graf