In 1947 en 1948 werd een aparte begraafplaats naast Rusthof in Amersfoort aangelegd: het Russisch Ereveld.
Bij de ingang vindt men een informatiebord met een tekst zowel in het Nederlands als het Russisch:
Op dit ereveld liggen de graven van 865 Russische militairen. Van hen stierven er 101 tijdens de Duitse bezetting in of nabij Kamp Amersfoort.
Het was een berucht kamp, dat aan de Appelweg was gevestigd. sinds 2004 beschikt de stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort over een bezoekerscentrum waar uitgebreid informatie wordt gegeven over de geschiedenis van dit kamp en zijn overblijfselen.
De 101 Russen waren door het Duitse leger in Rusland krijgsgevangen gemaakt en werden in september 1941 als levend propagandamateriaal in veewagens naar Amersfoort vervoerd. Na een treinreis van veertien dagen kwamen zij uitgehongerd aan en werden daarna in optocht door de stad naar het kamp gedreven. de inwoners van Amersfoort reageerden met afgrijzen; zij kwamen uit hun huizen met water, fruit en brood, maar kregen geen kans het aan de gevangenen te geven.
Van deze Russische soldaten stierven er 24 binnen vijf maanden de hongerdood. de overlevenden werden op 9 april 1942 in groepjes van vier doodgeschoten. Bij de fusilladeplaats – in de bosrand nabij het einde van de Appelweg – staat een gedenkzuil (monument ‘koedriest’ of ‘Russenmonument’) die aan deze massaexecutie herinnert.
De andere op dit ereveld begraven Russische officieren, onderofficieren en soldaten zijn voor het merendeel overleden aan de gevolgen van uitputting en ziekte, nadat zij door het Amerikaanse leger uit Duitse krijgsgevangenschap waren bevrijd. Hun stoffelijke resten waren aanvankelijk begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Later zijn zij naar dit Russisch ereveld overgebracht.
Het gedenkteken is gemaakt van wit marmer uit de voormalige Sovjet Unie.
Elk graf heeft een opstaande zerk van Franse kalksteen waarop de naam in Russisch schrift vermeld staat. Op het gedenkteken, een tien meter hoge zuil die in 1975 werd geplaatst, staat in het Russisch en in het Nederlands: 'Aan de strijders van het Sowjetleger die omgekomen zijn in de worsteling met de Duitse overweldigers. 1941-1945.' Een muur met de tekst 'Lof aan de helden' omgeeft het terras waarop het gedenkteken staat.
Op 18 november 1948 werd het Russisch Ereveld officieel in gebruik genomen met een plechtigheid die werd bijgewoond door de toenmalige minister van Oorlog, W.F. Schokking. Nadien werden nog veertien gesneuvelden op het Ereveld herbegraven. In 1979 werd het laatste slachtoffer begraven, waarmee het aantal op 865 kwam. Uit onderzoek blijkt dat een van hen tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven is gekomen. Bovendien liggen op het Ereveld ook dwangarbeiders en zo'n vijftig soldaten die in Duitse dienst waren. (2001)
In 2012 publiceerde Remco Reiding een boek ('Kind van het Ereveld') over zijn jarenlange zoektocht naar nabestaanden van deze Sovjetsoldaten. Meer informatie: www.kindvanhetereveld.nl
Internet