Op het kerkhof bij de Nederlands Hervormde kerk van Nieuwer ter Aa staat een bijzonder baarhuisje. Net als zoveel van dat soort huisjes van baksteen met een zadeldak. Heel eenvoudig allemaal, maar het bijzondere is hier dat het elementen bevat in neogotische Tudorstijl. Dat is een stijl die niet zo vaak toegepast is voor lijkenhuisjes in Nederland. Het huisje staat in de noordwesthoek van het kerkhof, links van de toren. Veel lijkenhuisjes werden gebouwd na 1870, maar op grond van de zandstenen detaillering wordt dit huisje rond 1840 gedateerd. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het elementen zijn van elders want de toepassing van machinale baksteen en de vormgeving van de topgevel doen een bouwdatum aan het einde van de 19de eeuw vermoeden. Stijl en bouw kunnen samenvallen met de schenkingen aan de kerk van de adellijke families Earle en Van Reede van ter Aa.
Het lijkenhuisje valt op vanwege de bijzondere bouwstijl en detaillering. De geprofileerde zandstenen omlijsting van de voordeur en de drielichtsvensters in neogotische Tudorstijl zijn in de verre regio rond Breukelen en daarbuiten uniek te noemen. Het huisje heeft een dubbele deur en vensters aan beide lange zijden. Eén van de vensters is zelfs nog voorzien van originele glas-in-lood-ramen. Aan de windveren en topgeveldecoratie, in de vorm van diagonale houten betimmering, is veel aandacht besteed.
Op het kerkhof vinden we ook een aantal fraaie grafmonumenten die onder meer verwijzen naar de vele belangrijke families die in Nieuwer ter Aa hebben gewoond.
Dit artikel verscheen in de nieuwsbrief van september 2007