Skip to main content

Mortuos plango - De doden beween ik - Waalsdorpervlakte

01 mei 2011

 

Klokkenstoel op de Waalsdorpervlakte (bron: WikiMedia)Misschien wel de bekendste klokkenstoel van Nederland staat niet in het noorden van Nederland, maar op de Waalsdorpervlakte. De indringende donkere tonen van de Bourbonklok herinneren ons elk jaar op 4 mei aan de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel klokkenstoelen zich doorgaans laten typeren door het type dakvorm, heeft de klokkenstoel op de Waalsdorpervlakte geen dak.

Eind jaren vijftig nam de Stichting Oorlogsmonument 1940-1945 's-Gravenhage het initiatief om geld in te zamelen voor een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de oorlogsjaren. Toen onvoldoende geld beschikbaar kwam, werd uiteindelijk besloten tot het oprichten van een klokkenstoel met Bourbonklok op de Waalsdorpervlakte. Hier zijn ruim tweehonderd verzetsmensen en burgers gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Op 30 april 1959 werd de klok met een rede van oud-ministerpresident Gerbrandy aan het Haagse gemeentebestuur overgedragen.

De klok is gegoten bij de firma Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel. Op de bovenrand van de klok staat aan de voorzijde: 'Stichting Oorlogsmonument 1940-1945 's-Gravenhage' en op de achterzijde de namen van de bestuursleden van de stichting.

Op de klok ook een tekst van prof. mr. R.P. Cleveringa:

'IK LUID TOT ROEM EN VOLGING VAN DIE HUN LEVEN
GAVEN TOT WERING VAN ONRECHT, TOT WINNING
DER VRIJHEID EN TOT WARING EN VERHEFFING VAN
AL NEERLANDS GEESTELIJK GOED'.

Jaarlijks organiseert het Erepeleton Waalsdorp op 4 mei een herdenking bij het monument op de Waalsdorpervlakte. Tijdens deze herdenking staat er een erewacht van zes man in tenue van de Binnenlandse Strijdkrachten. Er is een stille tocht langs het monument waar vervolgens bloemen en kransen worden gelegd. De klok luidt dan vanaf half acht totdat de laatste belangstellende langs het monument is gelopen.
De klok wordt behalve bij de jaarlijkse dodenherdenking ook geluid tijdens de uitvaart van de huidige vorst, diens voorgangers en directe opvolger (en hun respectieve partners): vanaf het moment van vertrek van de stoet tot aan de aankomst bij de kerk te Delft. Dit vond voor het laatst plaats op 11 december 2004 tijdens de uitvaart van ZKH Prins Bernhard.

Aangepast: 01 december 2020

Nieuw op de website


Pieneman, Jan Willem

29 september 2024
~Kunst & Cultuur

Als bloemen bij het graf - Garsthuizen

15 september 2024
~Als bloemen bij het graf