Nederland telt nog zo'n 70 historische klokkenstoelen. Maar op veel locaties hangt niet meer de originele klok in de klokkenstoel. Veel klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd door de Duitse bezetter, zo ook de in 1794 gegoten klok van Mirns. Maar in tal van gevallen is ook de klokkenstoel niet meer oorspronkelijk. Ook dat is het geval in Mirns. De eerste vermelding van een klokkenstoel in Mirns stamt uit 1723, maar de huidige constructie is gebouwd in 1953. In 1943 stortte namelijk een Amerikaanse bommenwerper neer op de begraafplaats en daarbij werd de klokkenstoel volledig verwoest. In 1953 werd de klokkenstoel herbouwd, weliswaar lager en breder dan de voorganger en volledig wit geschilderd. Pas in 1954 werd er een nieuwe klok opgehangen.
Kenmerkend zijn de vier schuin geplaatste dakvlakken. De driehoekige vlakken aan de uiteinden noemt men schilden, vandaar de naam schilddak. Vaak worden schilddaken gebruikt voor klokkenstoelen met twee of meer klokken. De planken overlappen elkaar deels, als bij dakpannen. Deze toepassing noemt mengepotdekseldeplanken. Daar waar de dakvlakken samenkomen zijn kegelvormige ornamenten geplaatst, pirons genaamd.
De klok wordt tegenwoordig nog steeds geluid bij begrafenissen. De tekst op één van de flanken van de klok verwijst daarnaar:
IK MOANJE HAR DY'T LIBJE
TO STJERREN GOED EN ROM.
IK MOANJE HAR DY'T STJERRE,
LIBJEN FROED EN FROM.
In vertaling:Ik spoor de levenden aan, om goed en vrij te sterven. Ik spoor de stervenden aan, om braaf en vroom te leven.