Magelang is een eeuwenoude stad in de provincie Midden-Java in Indonesië. In de achttiende eeuw koloniseerden de Britten de stad en maakten zij het de regeringszetel. Nadat de Nederlanders de Britten versloegen maakten zij van Magelan gvanwege de centrale ligging een belangrijk economisch centrum en garnizoensstad.
In 1893 begon de zendeling Johannes van der Steur met zijn vrouw Anna Maria een weeshuis genaamd Huize Oranje-Nassau. Na zijn dood in 1945 werd Van der Steur begraven op de Nederlands-Europese begraafplaats in het oude deel van de stad. Het grootste deel van de begraafplaats is intussen geruimd, maar uit respect voor hetgeen Johannes van der Steur voor de kinderen en de stad heeft gedaan, besloot het gemeentebestuur van Magelang het deel waar Van der Steur begraven ligt niet te ruimen. Het onderhoud van de restanten van de begraafplaats wordt verzorgd door de Bond van Oud-Steurtjes, een in 1931 door oud-pupillen (oud Steurtjes) van het weeshuis opgerichte organisatie met als doel financiële ondersteuning van het weeshuis. Ook de grote toegangspoort tot de begraafplaats bestaat nog.
Op de website is in het onderdeel 'Buitenland' vanaf deze week een bijzonder overzicht te vinden van Nederlandse begraafplaatsen in Indonesië. In de vorm van een te downloaden PDF wordt beoogt een overzicht te geven van alle gedrukte (m.n. genealogische) publicaties die de afgelopen 175 jaar gewijd zijn aan de begraaf- en gedenkplaatsen in het voormalige Nederlands-Indië, voor zover in deze publicaties ook daadwerkelijk namen van overledenen worden genoemd. Per publicatie wordt aangegeven hoeveel namen bij benadering vermeld worden (in totaal gaat het om zo'n 34.000 namen). Het overzicht is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met de Indische Genealogische Vereniging.
U kunt het overzicht hier vinden.