Prentbriefkaarten geven een tijdsbeeld weer. Elk zichzelf respecterend archief beheert tegenwoordig een collectie prentbriefkaarten over stad, streek of een bepaald onderwerp, maar met name topografische onderwerpen zijn interessant. Zeker prentbriefkaarten uit het begin van de twintigste eeuw bevatten een schat aan visuele informatie. Soms van locaties die niet meer bestaan of waarvan de omgeving enorm is veranderd. Soms betreft het afbeeldingen van historische gebeurtenissen. In het begin van de twintigste eeuw waren afbeeldingen van een jonge Wilhelmina met prins Hendrik op bezoek in een bepaalde stad geen uitzondering. Een bijzondere categorie betreft de afbeelding van (natuur)rampen. Van elke ramp verscheen wel een prentbriefkaart. Betrof het niet de ramp zelf, dan wel van koninklijk bezoek dat met eigen ogen de gevolgen van de ramp kwam aanschouwen. In bijzondere gevallen is er op een prentbriefkaart van een ramp een begraafplaats te zien.
Bovenstaande prentbriefkaart laat de overstromingen van 1906 zien in het dorp Oud-Vossemeer, gelegen op het Zeeuwse Tholen. Het betreft een van de zwaarste stormvloeden in jaren, waarbij wonderlijk genoeg nauwelijks mensen om het leven zijn gekomen. Feitelijk is er weinig van de begraafplaats te zien op de kaart. Maar in die dagen moet de kaart illustratief zijn geweest. Ook in de dood was men niet veilig voor de watervloed.
Het was overigens niet de eerste keer dat het kwetsbare Oud-Vossemeer werd getroffen door een watervloed. De grootste rampen zijn veroorzaakt door de watervloeden van: 1421, 1530, 1532, 1570, 1583, 1682, 1720, 1808, 1906 en 1944. De stormramp van 1953 ging gelukkig aan Oud Vossemeer voorbij.
Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van april 2008