Skip to main content

Begraafplaatsen


Geschreven: 24 november 2021
Aangepast: 25 februari 2024
Auteur: Leen de Graaf
Categorie: Drenthe

Het Drentse Grolloo kent een lange geschiedenis, maar bleef altijd klein en bescheiden. Kerkelijk viel het dorp onder Rolde. Pas in 1853 kwam in Grolloo een zelfstandige hervormde gemeente tot stand. Daarop werd meteen aangevangen met de bouw van een kerk en pastorie. Het initiatief en de geldelijke bijdragen kwamen van de 47 hervormde gezinnen die Grolloo en Schoonloo indertijd telde. De eerste dienst werd gehouden op 8 januari 1854.


Geschreven: 26 april 2004
Aangepast: 16 maart 2024
Auteur: Marten Mulder
Categorie: Drenthe

Omstreden, omdat Armeniërs, die het geplaatst wilden hebben, niet de plek kregen, die ze beoogden. Omstreden, omdat, ondanks groot verzet van Turkse zijde, het monument er toch kwam. Omstreden, omdat de gemeente Assen zich met dit monument voor een moeilijk dilemma geplaatst zag.


Geschreven: 07 februari 2019
Aangepast: 17 maart 2024
Auteur: René ten Dam
Categorie: Drenthe

Vanaf de zeventiende eeuw werden net als elders in Nederland grote delen van Drenthe ontgonnen en verveend. Die ontginning en vervening vond vooral plaats onder leiding van vermogende particulieren. Jan Rigterink, geboren op 20 juni 1883 in Oosterhesselen, was zo’n ontginner en vervener. In juni 1926 liet hij naast het dorp Zwinderen een bos aanleggen. Later liet hij in het bos een eigen begraafplaats aanleggen.


Geschreven: 09 april 2018
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: René ten Dam
Categorie: Drenthe

 

Niet ver van het grootste hunebed van Nederland, even buiten het Drentse Borger, ligt aan de Marslandenweg een bescheiden joodse begraafplaats. Het is een herinnering aan een kleine gemeenschap. De eerste joodse familie die in de omgeving van Borger woonde, was het gezin van Marcus Davids. Hij vestigde zich in 1791 in het nabijgelegen Buinen.


Geschreven: 09 januari 2015
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: Leon Bok
Categorie: Drenthe

In het vierde nummer (2014) van het tijdschrift Waardeel van de Drentse Historische Vereniging besteedt Henk Luning aandacht aan de katholieke begraafplaats in Assen. Menigeen zal zich daarbij afvragen wat hij hier bedoeld, want dat Assen ooit zo’n begraafplaats kende, is bij weinigen bekend. Goed dus dat de geschiedenis van deze plek nog eens voor het voetlicht komt. Hieronder volgt in het kort de geschiedenis van deze bijna verdwenen plek.


Geschreven: 01 juli 2013
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: Leon Bok
Categorie: Drenthe

 

Aan de rand van het Drentse dorp Gasselte, dat zijn oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen, staat een opvallend kerkje. Rijdend door de Dorpsstraat valt het kerkje echter nauwelijks op. Ter nauwer nood kan een glimp ervan opgevangen worden achter de woonhuizen.


Geschreven: 04 september 2011
Aangepast: 03 januari 2022
Auteur: Leon Bok
Categorie: Drenthe

 

De historie van het dorp Veenhuizen is dermate interessant dat er al menig verhaal aan gewijd is. Dat geldt ook op funerair gebied. Over de grote begraafplaats van Veenhuizen aan de Eikenlaan is al het een en ander geschreven, net als over het zogenaamde Spaansche kerkhof.


Geschreven: 13 juli 2011
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: Leon Bok
Categorie: Drenthe

 

Nadat het gemakkelijk te winnen veen in Groningen en Drenthe in de negentiende eeuw op begon te raken, kwam het moeras achter Emmen in beeld. Dit gebied was al eeuwenlang een woest en moeilijk begaanbaar hoogveengebied. Het maakte onderdeel uit van het 50.000 hectare grote Bourtangermoeras dat maar moeilijk te doorkruisen was.


Geschreven: 13 januari 2010
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: Leon Bok
Categorie: Drenthe

 

Wie aan Drenthe denkt, heeft niet onmiddellijk het idee dat zich in deze provincie grote gebeurtenissen hebben afgespeeld. Toch is Drenthe meer dan eens het toneel geweest van grote veranderingen, met meer dan regionale betekenis.


Geschreven: 13 januari 2010
Aangepast: 26 december 2020
Auteur: Marten Mulder
Categorie: Drenthe

 

Buiten de bebouwing ligt in het Amsterdamsche Veld de rooms-katholieke begraafplaats van Weiteveen. Een locatie, die herinnert aan de zware tijden van de vervening, evenals dat met de naam van het dorp het geval is. Vanaf omstreeks 1850 vestigden zich kolonisten uit het gebied van Hannover in het Amsterdamsche Veld en het Schoonebeekerveld.Plaggenhutten vormden hun onderkomen. In hun levensonderhoud voorzagen ze door veenarbeid, boekweitcultuur en wat vee op de arme grond, die ontstond na de vervening.
Wie nu door Weiteveen rijdt, kan zich dat alles nauwelijks meer voorstellen. Namen van mensen herinneren nog aan de Duitse achtergrond. De rooms-katholieke kerk is hier sterk vertegenwoordigd, hetgeen ook weer te maken heeft met de "roots" van de bevolking, afstammelingen van de Hannoveraanse kolonisten.